Alle voordelen en nadelen van een elektrische haard op een rij

Energiezuinige sfeerhaard

Denk je erover om een elektrische haard aan te schaffen, maar heb je geen idee waar je aan moet denken? Wil jij alle ins & outs weten zodat je een goede keuze kunt maken?

Lees dan snel dit blog. Want hier lees je over alle voor- en nadelen. Zo weet je precies waar je mee te maken hebt en kun je zelf beslissen of deze sfeerhaard bij jou past.

Wat is het?

Om ervoor te zorgen dat we zeker weten dat we over hetzelfde praten, even kort: wat is een elektrische sfeerhaard? Deze sfeerhaard is een sfeerhaard zonder ‘echt’ vuur..

De haard werkt op elektriciteit en de vlammen die je ziet, worden dan ook verlicht met ledverlichting. Deze sfeerhaarden van De Sfeerhaard hebben een glasplaat, en daarmee zijn ze qua uiterlijk wel iets anders dan een klassieke open haard.

De Sfeerhaard - giphy

De voordelen

Een elektrische sfeerhaard kent een aantal hele fijne kenmerken. Wij leggen je graag de belangrijkste voordelen uit.

Een sfeerhaard is superveilig

Waar vuur is, is risico. Bij een traditionele open haard heb je simpelweg te maken met een open vuur. En dat brengt risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld voor je huisdieren, of als je kleine kinderen in huis hebt lopen. Dan moet je met een klassieke open haard altijd een oogje in het zeil houden.

Bij een elektrische haard heb je niet te maken met vuur, en heb je deze ongemakken dus niet. Deze sfeerhaard werkt namelijk op stroom. En hoewel de vlammen dankzij de prachtige ledverlichting wel levensecht lijken, komt er geen vuur aan te pas.

Een van onze sfeerhaarden heeft een verwarmingselement: zo bootst de haard ook de warmte na die van een klassieke haard af komt. Maar dit verwarmingselement bevindt zich achter op de haard en vormt daardoor geen risico: je zult jezelf daar nooit aan kunnen bezeren.

Gezondheid voorop

De laatste jaren komt er steeds meer informatie naar buiten over hoe schadelijk houtkachels eigenlijk zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vroeg de minister van Milieu en Wonen in 2020 zelfs met klem om het gebruik van houtkachels te ontmoedigen.

Traditionele houtkachels zorgen voor veel fijnstof in de lucht. Dat leidt weer tot gezondheidsklachten, bijvoorbeeld met ademhaling. Hoewel het officieel nog niet verboden is om houtkachels te stoken, kun je voor je eigen gezondheid natuurlijk kiezen voor een sfeerhaard: dezelfde sfeer, maar zonder de gezondheidsrisico’s. Bij een sfeerhaard komt namelijk geen fijnstof vrij! Een elektrische haard vormt dus een veilig en gezond alternatief voor de traditionele houtkachel.

De sfeerhaarden van De Sfeerhaard zijn allemaal gecertificeerd met de juiste veiligheidskeurmerken. Bekijk op deze pagina welke keurmerken je bij onze sfeerhaarden kunt verwachten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid kan natuurlijk op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, maar onze sfeerhaarden scoren hoog op alle fronten!

Duurzaamheid kan wijzen op de manier waarop een product is gemaakt. Wordt er bijvoorbeeld gerecycled materiaal gebruikt? Voldoet de producent in het productieproces aan alle maatregelen die nodig zijn om het milieu zo min mogelijk te belasten?

En kan het product na zijn levensduur weer hergebruikt worden? In dit geval scoren onze sfeerhaarden hoog: we produceren ze zo duurzaam mogelijk.

RoHS-richtlijn

Zo houden we ons ruim aan de RoHS-richtlijn (voor ´Restriction of Hazardous Substances´, ofwel de beperking van gevaarlijke stoffen. Deze richtlijn is door de EU in het leven geroepen om bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken. Wij keuren het gebruik van gevaarlijke en milieubelastende stoffen tijdens al onze productieprocessen af. Daar controleren we ook regelmatig op.

Duurzaamheid heeft ook te maken met onze eigen situatie, onze omgeving en gezondheid: gaat het product lang mee, bespaar je er bijvoorbeeld kosten mee en hoe zit het bijvoorbeeld met vervuiling? Dat houtkachels niet goed zijn voor het milieu en je gezondheid, wist je misschien al. Maar ook het alternatief zonder luchtkanaal, de bio-ethanol haarden, zijn niet duurzaam.

Je zou misschien denken van wel, omdat bio-ethanol een biologische brandstof is. Maar je verbruikt nog steeds veel brandstof: met twee liter bio-ethanol kun je een haard gemiddeld 5 tot 7 uur laten branden. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van de haard en de tocht in huis, maar hoe dan ook niet duurzaam.

Een sfeerhaard gebruikt elektriciteit en is een stuk zuiniger in verbruik. Hoe zuinig? Lees verder!

elektrische sfeerkachel

Energiezuinig met energielabel A

Een voordeel van een sfeerhaard waar veel mensen blij van worden: ze gaan lang mee en zijn enorm zuinig in verbruik. Leuk voor de portemonnee dus, want je hebt lang plezier van je aankoop. En het gebruik van een sfeerhaard merk je ook terug in je energierekening: de kosten zijn een stuk lager dan stoken op hout of gas! De energiezuinige sfeerhaarden van De Sfeerhaard zijn voorzien van een groen A-label.

Een rekenvoorbeeld: de energiezuinige sfeerhaard

Hoe kan een sfeerhaard zo zuinig zijn? We leggen het je uit. De haarden zijn allemaal voorzien van energiezuinige ledlampen. Dit zorgt niet alleen voor lage kosten, het maakt ook verwarmen een stuk goedkoper dan wanneer je dit doet met hout of een gaskachel.

Een voorbeeldje: wij creëren het elektrische vlammenspel van je sfeerhaard met ledlampen. We gebruiken daarvoor ledlampen van maximaal 10 Watt. Als je een sfeerhaard zonder warmte-element vier uur gebruikt, verbruik je daarmee omgerekend slechts één cent!

Sommige modellen van De Sfeerhaard geven ook warmte af. Deze haarden hebben twee warmtefuncties. Uiteraard geldt: hoe hoger de verwarming, hoe meer energie de haard verbruikt. De verwarming verbruikt 750 tot 1500 Watt bij de hoogste stand. Hij verwarmt tot wel 28 graden Celsius.

Lekker warm dus! Wanneer je deze haard één uur op de hoogste stand gebruikt kost dat je ongeveer 33 cent (afhankelijk van je energieleverancier). Deze kosten zijn lager dan het aanvullen van gas voor een gashaard of het kopen van hout en het onderhoud van een traditionele open haard.

Inzicht in je verbruik

Voordeel is ook dat je de kosten van je sfeerhaard simpel kunt berekenen: je verbruikt enkel stroom. Als je gas of hout stookt in een kachel of open haard, ben je continu geld kwijt aan stookmaterialen en onderhoud. Bij een open haard ben je natuurlijk flink wat tijd kwijt met het schoonmaken van de haard en de schoorsteen. Onze sfeerhaarden zijn van hoge kwaliteit en vragen daarom weinig onderhoud (af en toe een doekje over de glasplaat is genoeg!). We geven zelfs op ieder model elektrische haard standaard 5 jaar garantie.

Duurzaamste modellen

Het ligt natuurlijk ook aan je wensen: hoe duurzaam wil je zijn? Onze elektrische wandhaard Vancouver heeft bijvoorbeeld twee warmtefuncties. Dat zorgt voor een lekker warme ruimte, maar zonder stookkosten voor gas of hout! Maar wil je écht voordelig en energiezuinig uit zijn, dan kies je voor de elektrische inzethaarden Montreal of Toronto. Die hebben geen verwarmingselement. Ons meest duurzame model sfeerhaard is de Toronto.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen of maak je gebruik van groene stroom? Dan vormt jouw sfeerhaard een nog duurzamer alternatief voor klassieke open haarden of gaskachels. Een perfecte match voor een milieubewust huishouden dus!

De sfeerhaard biedt gemak

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal ook gewoon geen zin in moeilijk gedoe. En dan kom je al snel bij de voordelen van een elektrische sfeerhaard. Deze haarden zijn namelijk veel praktischer dan een klassieke open haard. Het installeren is zo gedaan, en als de haard eenmaal geïnstalleerd is, heb je er vrij weinig onderhoud aan.

De installatie: zo gepiept!

Een sfeerhaard installeren is zo gedaan. Er komen slechts een paar stappen bij kijken: de haard moet opgehangen of ingebouwd worden. En daarna hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken! Als je een sfeerhaard aanschaft, geven we je een handleiding waarmee je beide stappen heel eenvoudig zelf kunt doorlopen.

Kun je je voorstellen hoe dat is als je een klassieke open haard in je huis wilt? Als je bijvoorbeeld nog geen rookkanaal hebt, moet dat helemaal aangelegd worden. Of heb je een gashaard, dan moet er natuurlijk een gasaansluiting zitten. Heb je die niet, dan is installatie een lang en kostbaar proces in vergelijking met een sfeerhaard.

Het gebruik: een handomdraai

Wanneer je een elektrische haard vergelijkt met een open haard is die eerste natuurlijk vele malen makkelijker in gebruik. Op een klassieke open haard zit namelijk geen aan-en-uitknop. Je moet hier zelf een vuurtje aan de gang zien te krijgen. Daarvoor moet je hout in huis hebben (en zorgen dat dat in de regenachtige wintermaanden droog blijft) en je moet met aanmaakblokjes aan de slag. En als ie eenmaal brandt, ben je nog steeds op aan het letten of het vuurtje niet dooft. Bij een sfeerhaard hoef je slechts één handeling te doen: je zet ‘m aan! Wil je het nog makkelijker maken? Koppel je sfeerhaard dan aan je home assistant, zoals je Google Home! ‘Google, breng sfeer in de woonkamer!’

Stijlvol en geschikt voor ieder interieur

In tegenstelling tot klassieke haarden, zit je met een elektrische haard niet vast aan de plek die de ontwerper van het huis ooit bedacht heeft. Je hebt namelijk geen rookkanaal of schoorsteen nodig. Je kunt dus zelf kiezen waar jouw haard het beste tot zijn recht komt.

Wanneer je een huis koopt met de droom om hier een haard in te verwerken, is het goed om na te denken over het type haard en de plaatsing hiervan. Is er een rookkanaal aanwezig? Of heb je alleen een stopcontact nodig? Een elektrische haard is hierdoor veel flexibeler qua plaatsing.

Deze sfeerhaarden hebben vaak een strak en modern design. Doordat de haard een simpel design heeft, is het in vrijwel ieder interieur een goede toevoeging. Met een elektrische haard haal je dus eenvoudig luxe in huis. De vaak iets klassiekere uitstraling van een open haard of kachel niet in ieder interieur. Een sfeerhaard kan hier de oplossing bieden. Daarnaast zijn deze sfeerhaarden in verschillende kleuren en formaten beschikbaar waardoor er altijd een geschikt type voor jou tussen zit.

De nadelen

Natuurlijk heeft een elektrische haard ook een aantal minpunten en daar willen we natuurlijk ook transparant in zijn. Hieronder lees je over de nadelen van deze haarden. Zo kun je hier rekening mee houden in je keuze.

Geen houtgeur

Een warm, knisperend haardvuurtje, de geur van het hout dat brandt: dat draagt natuurlijk bij aan de beleving van een open haard. Deze geur ontbreekt bij een elektrische haard. De haard is zelfs geurloos. Is de geur van brandend hout wat jou aantrekt in een vuurtje in huis? Dan zal een elektrische sfeerhaard nooit helemaal aan je verwachtingen voldoen. Maar gaat het je vooral om sfeer? Dan zit je helemaal goed!

Warmte uit de haard

Een open haard kan een hele ruimte behaaglijk warm maken. En zit je recht voor het vuur, dan kan het zelfs bloedheet worden. Daarnaast kun je het zelf ook reguleren door meer of minder hout te gebruiken.

Hoewel onze elektrische haard Vancouver een verwarmingselement heeft, die gevoed worden door elektriciteit, zal een elektrische sfeerhaard nooit zo warm worden als een open haard of houtkachel. Een elektrische sfeerhaard is daarom niet geschikt om volledige ruimtes mee te verwarmen. En omdat deze zijn warmte kwijt moet kunnen, kun je de Vancouver niet inbouwen. Iets om rekening mee te houden als je je huis aan het inrichten bent!

Stopcontact nodig

Hoewel je vrijer bent met het kiezen van een locatie dan wanneer je een rookkanaal nodig hebt, zitten er ook beperkingen aan de plek waar een sfeerhaard geplaatst kan worden. Het snoer is namelijk 1,8 meter lang. Dat is best lang, maar het betekent wel dat er een stopcontact binnen die afstand moet zitten. Het liefste werk je dit snoer natuurlijk volledig weg na installatie. Het is daarom handig dat het stopcontact zich direct achter de sfeerhaard bevindt. Mocht er geen stopcontact in de buurt zijn, moet je deze aanleggen voor de sfeerhaard geïnstalleerd kan worden.

De afwegingen

Ben jij geïnteresseerd in een elektrische haard, maar twijfel je nog over bepaalde aspecten? Dan hopen we dat deze blogpost jou de juiste inzichten gegeven heeft. Doordat we de voor- en nadelen op een rij hebben gezet, kun jij voor jezelf de juiste afweging maken.

Mis je die authentieke geur en warmte? Dan is een elektrische haard misschien toch niet helemaal de beste match. Ga je voor duurzaam, veilig en net zo gezellig? Dan juist weer wel!

Dit zijn de populairste modellen van De Sfeerhaard:

-29%
425 incl. btw
,-
-27%
Uitverkocht
549 incl. btw
,-
-24%
685 incl. btw
,-
-27%
349 incl. btw
,-
-10%
Uitverkocht
584 incl. btw
,-
-10%
Uitverkocht
719 incl. btw
,-
-25%
Uitverkocht
619 incl. btw
,-
-10%
854 incl. btw
,-

Wil je hulp bij het maken van een keuze, dan helpen we je natuurlijk graag! Neem gerust contact met ons op.

Stuur ons een appje!