Hoe bouw je een sfeerhaard in?

inbouw haard

Lijkt het je leuk om thuis de haard aan te kunnen steken om er een knusse avond van te maken? Maar heb je geen zin in om te slepen met hout of wil je geen open vuur in de woonkamer vanwege kinderen? Dan is een elektrische sfeerhaard echt iets voor jou. Wanneer je een inbouw sfeerhaard wil hebben, zijn er een paar dingen die je moet weten. Die leggen we natuurlijk graag aan je uit.

Wat is een inbouw sfeerhaard?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is een inbouw sfeerhaard precies? Deze type sfeerhaarden worden in een muur gemonteerd. Dat betekent dat ze in tegenstelling tot wandhaarden, niet uitsteken en geheel in de muur verdwijnen. Je hebt voor een inbouwhaard dus wel ruimte in de muur nodig.

Onze inbouw haarden kun je natuurlijk ook ergens anders in verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een kast, of in een bestaande schouw. Je kunt bij ons ook je sfeerhaard combineren met een Cinewall. Met een Cinewall combineer je de televisie en een inbouw sfeerhaard in één muur, wat een hele mooie uitstraling heeft.

Is er ook een andere optie?

Jazeker! Onze Vancouver is hier een goed voorbeeld van. Deze haard kun je namelijk aan én in de muur monteren. Het aan de muur monteren kan gemakkelijk met de bijgeleverde muurbeugel. Daarom noemen we deze haard ook wel onze wandhaar in plaats van inbouw haard. Bij onze Vancouver haard is het overigens wel belangrijk dat er een afvoer of rookkanaal wordt gemaakt, omdat deze haard een warmte-element heeft. De haard moet de warmte natuurlijk wel kwijt kunnen, dus daar moet rekening mee worden gehouden.

Waar moet je op letten bij een inbouw sfeerhaard?

Wil jij een sfeerhaard inbouwen? Dan moet je op een paar zaken letten. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

  • Zorg voor een stopcontact in de buurt. Het zal je maar gebeuren: een mooie haard in de muur en dan heb je geen stopcontact in de buurt om de haard aan te sluiten. Dan moet je moeite gaan doen met verlengsnoeren of stekkerdozen en dat ziet er niet mooi uit. Met een snoerlengte van 1,8 meter heb je genoeg speling om het snoer mooi weg te werken.
  • Denk aan de stijl en uitstraling. Een inbouw sfeerhaard gaat je muur in. Het is dan goed om van tevoren even te bedenken hoe je wilt dat de sfeerhaard er uit ziet. Onze twee inbouw modellen zijn qua kleur allebei zwart, omdat dat mooi past bij de vlammen. Waar je wel even op moet letten is de lijst van de haard. Vind je dat gaaf? Kijk dan even naar ons Toronto model. De lijst van dat model is mooi zichtbaar, wat voor een strakke uitstraling zorgt. Ben je juist helemaal geen fan van een omlijsting? Dan is ons Montreal model waarschijnlijk meer jouw ding. Dit model heeft een minimale lijstbreedte, waardoor je de sfeerhaard verder kunt inbouwen. Zo versmelt de sfeerhaard met je muur, wat er erg modern uitziet.
  • Denk aan de grootte. Dit klinkt misschien ontzettend logisch, maar het is belangrijk om goed op de afmetingen van je sfeerhaard te letten. Niet alleen omdat de inbouwhaard natuurlijk in de muur moet passen, maar ook voor de uitstraling van de ruimte. Heb jij een grote en open woonkamer, met veel ruimte? Dan kan een te kleine sfeerhaard een beetje wegvallen, omdat de haard dan niet in verhouding is met de rest van de kamer. Een te grote haard in een kleine kamer zorgt voor een krap gevoel, wat je natuurlijk ook niet wilt hebben!

Kiezen maar!

Wanneer je al deze punten hebt doorgelopen, dan ben je eigenlijk al klaar. Onze sfeerhaarden zijn ontzettend simpele producten, die heel makkelijk in gebruik zijn. Wanneer de inbouwhaard hangt, heb je alleen nog maar de afstandsbediening nodig. Een vuurtje aansteken was nog nooit zo eenvoudig. Het leuke aan een elektrische haard is ook nog eens dat je het vuur van kleur kunt laten veranderen. Al onze modellen hebben niet alleen oranje vuur, maar ook blauw vuur en zelfs een multicolor optie. Dat doet een houtvuur je niet na!

Stuur ons een appje!