Is een elektrische haard goedkoper dan gas?

cinewall maken

Het is je vast niet ontgaan, de forse stijging van de energieprijzen. En dat precies nu de winter voor de deur staat. Dé tijd waarin de dagen korter en de behoefte aan een sfeervol en warm interieur groter wordt. 

Een haard mag in een sfeervol interieur natuurlijk niet ontbreken. Maar voor welke haard kies je in deze dure tijd? In dit artikel vertellen we je graag welk type haard voordeliger is: een gashaard of elektrische haard

Dit kost een gashaard

De aanschafprijs van een degelijke gashaard begint vanaf €1.500,-. In de meeste gevallen kun je deze haard niet zelf monteren dus heb je montageservice nodig. Daarnaast heb je bij een gashaard een gasaansluiting nodig én een rookkanaal naar buiten. Wanneer de haard hangt en je deze gaat gebruiken moet er eens in de zoveel tijd onderhoud plaatsvinden. Kies je voor een gashaard dan moet je rekening houden met deze extra kosten bovenop de aanschafprijs. 

gashaard monteren

Dit verbruikt een gashaard

Het verbruik van een gashaard is onder andere afhankelijk van de gebruiker, de type haard en het vermogen. Vanzelfsprekend verbruikt een gashaard meer wanneer je op vol vermogen stookt dan wanneer je hem zachtjes laat branden. Het gemiddelde verbruik is bij een gashaard lastiger te berekenen dan bij een elektrische haard. Er zijn namelijk meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden. 

Om je toch een beeld te geven van het verbruik en de bijbehorende kosten gaan we uit van een gemiddelde gashaard. Deze heeft een vermogen van 4kW en verbruikt ongeveer 0,5 kuub per uur. Een uur stoken kost je gemiddeld €2,13. 

Dit kost een elektrische haard

De aanschafprijs van een A-merk elektrische sfeerhaard begint al bij €479,-. Je kunt deze haard eenvoudig zelf monteren. Het enige wat je nodig hebt is een lege wand en een stopcontact. Geen dure montageservice, geen doorbraak naar buiten én geen jaarlijks onderhoud nodig. Ideaal! 

elektrische sfeerhaard aansluiten

Dit verbruikt een elektrische haard

Het verbruik van een elektrische haard is afhankelijk van het type haard en het energielabel. Per uur verbruikt een elektrische haard ongeveer 10 tot 60 watt. Per uur betaal je voor een haard waar je niet mee kunt verwarmen ongeveer €0,03. 

Kies je voor een sfeerhaard inclusief verwarmingselement dan komen de kosten uit op ongeveer €0,82 per uur. Deze haard verwarmt tot maximaal 2 kWh wanneer je hem op de hoogste stand zet. Hiermee kun je een kleine ruimte tot een aangename temperatuur verwarmen. Nu denk je waarschijnlijk: 2 kWh? Dat zegt mij niet zo veel. Dat is minder dan het drogen van twee wasjes in een wasdroger. 

Maar wat is nu goedkoper?

Terugkomend op de vraag: is een elektrische haard goedkoper dan gas? Het antwoord is ja. Gekeken naar de kosten voor het verbruik bij verwarmen op gas of elektriciteit ligt de gasprijs iets hoger dan de prijs van elektrisch verwarmen. Wel verwarm je met een gashaard de volledige ruimte, waar een elektrische haard dient als bijverwarming. Deze factoren maken dat een elektrische haard zeker goedkoper is:

  • Geen montageservice nodig;
  • Geen gasaansluiting en doorbraak naar buiten;
  • Energiebelasting vanuit de overheid op elektriciteit is lager dan op gas;
  • Gasprijzen blijven stijgen terwijl energieprijzen weer gaan dalen;
  • Zonnepanelen op het dak? Extra winst!

het verschil tussen een elektrische haard en een gashaard

Kies voor De Sfeerhaard: een energiezuinig alternatief!

De elektrische haarden van De Sfeerhaard zijn een duurzame oplossing. Onze sfeerhaarden zijn voorzien van een groen A++ energielabel en hebben ingebouwde energiezuinige led lampen. Wil je genieten van een extra beetje warmte in huis? Dan is sfeerhaard Vancouver een ideaal alternatief. Met twee warmte functies stel je eenvoudig de gewenste temperatuur in. Wil je écht energiezuinig zijn, maar wel genieten van de sfeer die een haard met zich meebrengt, kies dan voor ons meest duurzame model Toronto. Een prachtige toevoeging in ieder interieur. 

Stuur ons een appje!