Wat kies jij: gashaard, houtkachel of elektrische sfeerhaard?

rust met sfeerhaard

Je bent eruit: jij wil een open haard! Maar als je deze beslissing hebt genomen, ben je er nog niet. Want, wat voor haard ga je kiezen? Er zijn een aantal opties: elektrische sfeerhaard, gashaard of houtkachel. Uiteraard kies jij de optie die bij jou, je huishouden en interieur past! Maar hoe weet je welke optie het beste is? Wij zetten in deze blog de voordelen en nadelen van een elektrische sfeerhaard, gashaard en houtkachel voor je op een rijtje! Weet jij al dat jij op zoek bent naar een elektrische sfeerhaard? Dan ga je meteen naar ons online assortiment sfeerhaarden kies je de haard van jouw dromen!

Voordelen en nadelen elektrische sfeerhaard

Een elektrische sfeerhaard komt met vele voordelen ten opzichte van de gashaard en houtkachel. Benieuwd wat deze zijn? Je leest het hier!

Voordelen van een elektrische sfeerhaard

 1. Veilig

Een elektrische sfeerhaard wordt niet heel heet en voelt aan de buitenkant koel aan, omdat de verwarmingselementen veilig zijn verborgen. Dit is heel handig wanneer je kinderen in de buurt hebt! Bovendien komen er bij een elektrische sfeerhaard geen schadelijke stoffen vrij, zoals bij een houtkachel wel het geval is.

 1. Praktisch

Zet de elektrische sfeerhaard aan met de afstandsbediening of door middel van de bediening aan de zijkant, en je bent klaar! Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact.

 1. Zelf warmte instellen

De warmte van een elektrische sfeerhaard kun je naar eigen keuze instellen: zet de warmte helemaal uit (bijvoorbeeld in de zomer) of kies een van de twee warmtestanden.

 1. Op jouw plek naar keuze

De elektrische sfeerhaard kan overal in huis geplaatst worden, zolang er maar een stopcontact aanwezig is. Zo kun je de haard een plekje geven in de woonkamer, maar ook in de hal, kantoor, slaapkamer, keuken of badkamer.

 1. Energiezuinig

De warmte van een elektrische haard blijft in de ruimte en verdwijnt niet door de schoorsteen. Hierdoor ben je dus niet blijvend aan het stoken. Een elektrische haard verbruikt weinig energie: ongeveer 12 cent per uur. De gasprijzen liggen ten minste 50% hoger en hout kopen voor de houtkachel (en deze onderhouden!) kost ook een stuk meer.

 1. Gemakkelijke installatie

De elektrische haard heb je al binnen enkele uurtjes geïnstalleerd. Deze haard hoeft alleen aan de wand gehangen te worden en aangesloten op het energienetwerk. Vraag een vriend om te helpen met het tillen en je bent zo klaar!

Nadelen van een elektrische sfeerhaard

Eigenlijk heeft een elektrische sfeerhaard nauwelijks nadelen. Als we dan toch iets moeten noemen, heeft dit vooral met de “echtheid” te maken. Een elektrische sfeerhaard heeft natuurlijk geen echte vlammen en geeft ook geen authentieke geur af. Hierdoor is het misschien niet hetzelfde als de echte klassieke open haard, maar je kunt jezelf afvragen hoe zwaar dit voor je weegt ten opzichte van de voordelen!

Benieuwd naar de voordelen en nadelen van een gashaard of houtkachel in vergelijking met een elektrische sfeerhaard? Lees dan verder!

Voordelen en nadelen gashaard

Een gashaard werkt heel anders dan een elektrische sfeerhaard en komt met een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen van een gashaard

 1. Gemakkelijk te bedienen

Het grote voordeel van een gashaard is dat deze, eenmaal geïnstalleerd, makkelijk te bedienen is. Net als bij een elektrische sfeerhaard kan deze met een afstandsbediening worden bediend en staat deze met een druk op de knop aan.

 1. Niet afhankelijk van hout

Ook ben je niet afhankelijk van jouw brandstof: bij een gasaansluiting gaat de gashaard altijd aan. Dit is natuurlijk anders dan bij een houtkachel die steeds aangevuld moet worden. De gashaard is bovendien gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden.

Nadelen van een gashaard

Een gashaard heeft dus enkele voordelen, maar ook zeker wat nadelen. Er zijn namelijk best wat dingen waar je rekening mee moet houden als je een gashaard aanschaft.

 1. Gasleiding

Zo moet er een gasleiding aanwezig zijn, iets dat in steeds minder moderne huishoudens het geval is. Als jij dus geen gasleiding hebt, maar wel een gashaard wil, moet je deze aanleggen.

 1. Rookkanaal

Daarnaast moet er een een rookgaskanaal in huis aanwezig zijn. Heb je dit niet? Dan moet ook deze aangesloten worden. Zo kunnen de rookgassen naar buiten afgevoerd worden. Heb je geen gasleiding en/of rookkanaal en ook geen ambities om deze aan te leggen? Dan ben je makkelijker uit met een elektrische sfeerhaard! Hiervoor heb je enkel een stopcontact nodig en hoeft niks aangelegd te worden.

Voordelen en nadelen houtkachel

Een houtkachel en elektrische sfeerhaard zijn allebei echte sfeermakers, maar toch heel verschillend. Ook de houtkachel komt met een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen van een houtkachel

 1. Warmte

Een houtkachel is niet alleen heel sfeervol, maar geeft bovendien veel warmte af. Op koude winteravonden kun je jouw woning heerlijk opwarmen, voor zover jij wilt.

 1. Goedkoper dan een gashaard

Hout is een goedkope brandstof en ook de prijzen van een houtkachel zelf kunnen erg meevallen: ze zijn sowieso goedkoper dan een gashaard.

Nadelen van een houtkachel

 1. Hout kappen, klieven, drogen en dragen

Een houtkachel kost heel wat werk! Al helemaal wanneer je zelf het hout kapt, klieft, droogt en moet dragen, maar ook het onderhoud op zich kost veel werk. Het schoonhouden en aanvullen vraagt echt wat van je energie.

 1. Schadelijke rook

Daarbij veroorzaakt een houtkachel ook flink wat rook. Dit is niet fijn voor de buren, maar ook niet voor jouw gezondheid: bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij. Om deze reden is een houtkachel in huis in sommige Europese landen zelfs verboden!

 1. Hitte en brandgevaar

Zoals we al zeiden kan een houtkachel goed heet worden. Dit is lekker op een koude winteravond, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Al helemaal met kinderen in de buurt.

Met een elektrische sfeerhaard heb je geen last van al deze nadelen. Bovendien is een elektrische sfeerhaard heel gemakkelijk te onderhouden en is deze veilig, ook voor kinderen.

Elektrische sfeerhaard online kopen

Als je de balans opmaakt, zul je zien dat een elektrische sfeerhaard met veel meer voordelen komt dan een houtkachel of gashaard! Welke elektrische sfeerhaard kies jij? Ga naar onze haardenwebshop en kies uit de elektrische sfeerhaarden Vancouver, Montreal en Toronto.

Of bekijken de haarden hieronder!

-25%
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: €825.Huidige prijs is: €619. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €579.Huidige prijs is: €521. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €699.Huidige prijs is: €629. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €849.Huidige prijs is: €764. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €999.Huidige prijs is: €899. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €949.Huidige prijs is: €854. incl. btw
,-
-10%
Uitverkocht
Oorspronkelijke prijs was: €799.Huidige prijs is: €719. incl. btw
,-
-10%
Oorspronkelijke prijs was: €1.285.Huidige prijs is: €1.156. incl. btw
,-
Stuur ons een appje!