Hoeveel stroom verbruikt een elektrische haard? Welke kosten kan ik verwachten?

elektrische haard

Ben jij van plan een elektrische haard te kopen? Maar weet jij niet zo goed wat deze haarden eigenlijk te bieden hebben? En welke kosten je kan verwachten? Hoe veel stroom verbruiken ze en is het goedkoper dan een gashaard? Wij leggen het graag voor je uit!

De eenvoud van een elektrische haard

Het plaatsen van een elektrische haard kan eigenlijk niet eenvoudiger. Voor het installeren van een elektrische haard heb je namelijk alleen een stopcontact nodig. Daarnaast heb je natuurlijk een plek nodig om je haard te plaatsen. Hiervoor zijn speciale Cinewalls®. Deze biooscoopwanden zijn ervoor gemaakt om je elektrische haard op een mooie en elegante manier te plaatsen en alle bekabeling netjes weg te werken. Maar hier heb je waarschijnlijk al over nagedacht. Nu vraag je je misschien af hoeveel stroom deze haarden nu verbruiken. En zijn er verschillen in stroomverbruik tussen deze elektrische sfeerhaarden? Die zijn er zeker! Hiervoor maken wij een onderscheid tussen haarden met een verwarmfunctie en haarden zonder een verwarmfunctie. 

Elektrische haard met warmte functie

Elektrische haarden met een warmte element zijn perfect als je een kleine ruimte wilt verwarmen. Voor grotere ruimtes functioneren deze haarden goed als bijverwarming. De meeste haarden hebben namelijk capaciteit tot 1500 Watt.

Een voordeel van deze elektrische haarden met warmte functie is dat je deze ook uit kan zetten. Bijvoorbeeld in de zomer of als je even wat stroom wil besparen. Elektrische haarden hebben vaak verschillende standen. In de koude wintermaanden kun je de warmte stand wat hoger zetten. Het verschilt dus per stand hoeveel stroom jij zal verbruiken. De meeste elektrische haarden hebben drie standen; een die warmte afgeeft op 750 Watt. en een op 1500 Watt.. De ruimte kan tot maximaal 28 graden verwarmt worden. Je kunt uitgaan van een verbruik van ongeveer €0,82 per uur. Er vanuit gaande dat jij je haard op de hoogste stand hebt staan en deze gemiddeld 2 uur per dag aan hebt staan, betaal je €0,82 x 2 = €1,64 per dag. Per maand kom je dan uit op een bedrag van €49,20. We zijn bij deze berekening uitgegaan van de huidige stroomprijzen van 2022. Het maakt natuurlijk veel uit hoe lang per dag je de warmtefunctie aan hebt staan. Maar met deze berekening kom je er gemakkelijk achter hoeveel jij per maand zal verbruiken. Wil je meer weten over de voordelen van een elektrische haard? Lees het hier.

Elektrische haard zonder warmte functie

Als jij hebt gekozen voor een sfeerhaard zonder verwarmfunctie zijn jouw stroomkosten een stuk lager. Deze haarden hebben ook een lager vermogen in wattage. Ze verbruiken namelijk tussen de 10 en 20 Watt. per uur. Bij deze haarden zijn de kosten rond de €0,03 per uur. Als je dit volgens dezelfde berekening als de haarden met warmtefunctie omrekent, kom je uit op een bedrag van €4,50 per maand. De kosten per maand zijn ongeveer 20 keer lager ten opzichte van de haarden met warmtefunctie.

Elektrische haarden van De Sfeerhaard

De elektrische haarden van De Sfeerhaard zijn het perfecte alternatief voor een gashaard. Ze zijn zuiniger en daarmee ook milieuvriendelijker. Daarnaast zijn deze elektrische haarden beter voor je portemonnee. Ben jij benieuwd naar wat De Sfeerhaard te bieden heeft? Kijk dan even op onze website. Weet jij het al en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan direct contact met ons op!

De Sfeerhaard - Vancouver 11

Stuur ons een appje!