10 voor- en nadelen van een elektrische haard

voordelen en nadelen elektrische inzethaard

Een elektrische haard is een hele investering. Voordat je er een koopt wil je natuurlijk alle ins & outs weten. Goed nieuws, in deze blogpost vertellen we jou alle voor- en nadelen. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

Wat is het?

Voordat we alle voor- en nadelen kunnen behandelen is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een elektrische sfeerhaard is. Een elektrische haard is een sfeerhaard waarbij geen ‘echt’ vuur vrij komt. De haard werkt door middel van elektriciteit. De vlammen die je ziet zijn dan ook van LED verlichting. Daarnaast zijn onze elektrische haarden allemaal voorzien van een glasplaat, iets wat je bij een klassieke open haard vrijwel nooit ziet.

  • Werkt op elektriciteit
  • LED-verlichting
  • Praktisch en eenvoudig te monteren

De voordelen

Een elektrische sfeerhaard kent een aantal hele fijne kenmerken. Veel personen kiezen specifiek voor een elektrische haard voor in huis om verschillende redenen. Wij leggen je graag de belangrijkste voordelen uit.

1. De sfeerhaard is praktisch

De sfeerhaard is veel praktischer dan een klassieke open haard. Wanneer de haard eenmaal geïnstalleerd is heb je er vrij weinig onderhoud aan. Het installeren bestaat uit het ophangen of inbouwen van de haard waarna de haard in het stopcontact gestopt moet worden. Dit is eenvoudig zelf te doen met de uitgebreide handleiding die De Sfeerhaard meelevert.

Wanneer je een elektrische haard vergelijkt met een open haard is dit natuurlijk vele malen makkelijker in gebruik. Bij een klassieke open haard is er een rookkanaal nodig. De aanleg hiervan in een bestaand huis kan erg lastig zijn en daarnaast enorm kostbaar zijn. Daarnaast zit er vanzelfsprekend geen aan en uit knop op een klassieke open haard waardoor je altijd op de haard moet blijven letten wanneer deze nog brand.

2. Enorm veilig

Elk apparaat of product waar vuur bij te pas komt brengt een risico met zich mee. Vooral in het bijzijn van kleine kinderen zal men altijd een oogje in het zeil moeten houden. Doordat de sfeerhaarden op stroom werken komt er geen echt vuur bij kijken. De elektrische haarden geven daarentegen wel levensechte vlammen door middel van de prachtige LED-vlammen.

Een aantal van onze modellen sfeerhaarden hebben verwarmingselementen. Deze verwarmingselementen bevinden zich achter het glas en achterin de haard waardoor je jezelf hierdoor ook nooit zal kunnen bezeren.

Naast de praktische voordelen wat betreft veiligheid vinden wij het enorm belangrijk dat al onze haarden gecertificeerd zijn met de juiste veiligheidskeurmerken. Bekijk op deze pagina welke keurmerken je bij onze sfeerhaarden kunt verwachten.

3. Energie zuinig

De haarden zijn allemaal voorzien van energiezuinige LED-lampen. Hierdoor kunnen kosten bespaard worden. Ook het verwarmen is op deze manier een stuk goedkoper dan wanneer je dit doet met hout of een gaskachel. Ons meest duurzame model sfeerhaard is de Toronto. Dit model haard heeft slechts een verbruik van 10W.

De sfeerhaard is een duurzaam alternatief voor klassieke open haarden of gaskachels. Heb jij zonnepanelen of groene stroom? Dan is een elektrische haard al helemaal iets voor jou!

5. Op een plek waar jij dat wilt

Een groot voordeel is dat jij bepaald waar deze geplaatst wordt! Wanneer je een huis koopt met de droom om hier een haard in te verwerken is het goed om na te denken over het type haard en de plaatsing hiervan. Een open haard of kachel gestookt op hout heeft nu eenmaal een rookkanaal nodig die niet eenvoudig aan te leggen is. Bij het plaatsten is enkel een stopcontact in de buurt nodig. Een elektrische haard is hierdoor veel flexibeler qua plaatsing.

6. Stijlvol en geschikt voor ieder interieur

Een elektrische sfeerhaard heeft vaak een strak en modern design. Doordat de haard een simpel design heeft zal het in vrijwel ieder interieur een goede toevoeging zijn. Met een sfeerhaard haal je eenvoudig luxe in huis. De klassiekere uitstraling van een open haard of kachel staat niet in ieder interieur. Een sfeerhaard kan hier de oplossing bieden.

Daarnaast zijn sfeerhaarden in verschillende kleuren en formaten beschikbaar waardoor er altijd een geschikt type voor jou tussen zit.

7. De kosten

We hadden het al even over het zuinige gebruik van de elektrische sfeerhaarden. Omdat er enkel stroom nodig is kun je de kosten voor de sfeerhaard in jouw huis simpel berekenen. Wanneer je een kachel of open haard op hout of gas stookt heb je een continue stroom aan uitgaven (gas/hout/onderhoudsmaterialen). Daarnaast zijn deze haarden vaak kostbaarder in onderhoud.

Onze sfeerhaarden zijn daarnaast van hoge kwaliteit waardoor je er enorm lang plezier gaat ervaren van jouw sfeerhaard. We geven zelfs op ieder model elektrische haard standaard 5 jaar garantie.

De nadelen

Natuurlijk heeft een elektrische haard ook een aantal minpunten. We benoemen graag een aantal nadelen van deze haarden. Zo kun je ook hier rekening mee houden!

1. Geen houtgeur

Wat heel typerend is aan een open haard of überhaupt het stoken van hout is de geur. De geur die vrijkomt wanneer jij hout aan het stoken bent is enorm sfeervol. Deze geur ontbreekt bij een elektrische haard. De haard is zelfs geurloos.

2. Warmte uit de haard

Een aantal van onze elektrische haarden hebben verwarmingselementen. Deze verwarmingselementen worden gevoed door elektriciteit. Ondanks de instellingen van de haard zal een elektrische sfeerhaard nooit zo warm worden als een open haard of houtkachel. Stoken met hout kan erg fijn zijn in de wintermaanden omdat het enorm veel warmte afgeeft. Daarnaast kun je het zelf ook reguleren door meer of minder hout te gebruiken. Een elektrische sfeerhaard is daarom niet geschikt wanneer je er volledige ruimtes mee wilt opwarmen.

3. Stopcontact nodig

Ondanks het snoer van de elektrische haard 1.8 meter is zal er wel een stopcontact in de buurt van de sfeerhaard moeten zijn. Het is natuurlijk ook mooi wanneer dit snoer volledig weggewerkt wordt. Het is daarom handig dat het stopcontact zich direct achter de sfeerhaard bevindt. Mocht er geen stopcontact in de buurt zijn zal deze aangelegd moeten worden.

De afwegingen

Ben jij geïnteresseerd maar, twijfel je nog over bepaalde aspecten? Dan hopen we dat deze blogpost jou de juiste inzichten gegeven heeft. Door de voor- en nadelen op een rij gezet te hebben denken we dat jij voor jezelf de juiste afweging kan maken.

Ga je voor duurzaam en veilig? Dan kies je waarschijnlijk voor een elektrische haard. Mis je toch die authentieke geur en warmte? Dan is een elektrische haard misschien toch niets voor jou. Mocht je graag hulp willen bij het maken van een keuze, dan helpen we je natuurlijk graag! Bekijk ook eens al onze modellen sfeerhaarden op deze pagina.

Na het lezen van deze blogpost nog meer voor- en of nadelen? Laat het ons dan vooral weten!

-25%
Uitverkocht
619 incl. btw
,-
-10%
521 incl. btw
,-
-10%
629 incl. btw
,-
-10%
764 incl. btw
,-
-10%
899 incl. btw
,-
-10%
854 incl. btw
,-
-10%
Uitverkocht
719 incl. btw
,-
-10%
1.156 incl. btw
,-
Stuur ons een appje!