Kies je een klassieke of een elektrische open haard?

Elektrische open haard

Veel huishoudens zien een haardvuur als de ultieme gezelligheid. Er zijn meerdere manieren om deze gezelligheid in huis te halen. Zo kennen we allemaal de klassieke open haard die gestookt wordt door middel van hout. Bij De Sfeerhaard zijn we gespecialiseerd in elektrische open haarden. We vertellen je in deze blogpost de verschillen tussen een klassieke en een elektrische open haard, zo kun jij eenvoudig bepalen welke optie geschikt is voor bij jou thuis! Lees snel verder.

Verschillen tussen een klassieke en elektrische open haard

De twee soorten haarden brengen beide gezelligheid en veel sfeer in huis. Toch hebben ze een aantal praktische verschillen. We behandelen graag een aantal grote verschillen.

Stoken

Een klassieke open haard wordt gestookt door middel van hout. Het is dan ook belangrijk om bij het vuur in de buurt te blijven. Je moet zo nu en dan hout toevoegen aan het vuur om dit brandend te houden. Daarnaast kan een open haard om die reden niet zomaar ‘uit’ worden gezet. Een elektrische open haard wordt ‘gestookt’ door middel van elektriciteit. Eigenlijk kunnen we helemaal niet van ‘stoken’ spreken, aangezien een elektrische open haard gebruik maakt van LED-verlichting. Door de haard aan te sluiten op een stopcontact, kan de haard automatisch in en uit worden geschakeld.

Een bijkomend voordeel van een elektrische open haard is dat deze op vrijwel iedere plek geplaatst kan worden. Omdat je bij een elektrische haard niet stookt en er dus geen rook vrijkomt, is er geen rookkanaal nodig. Bij een klassieke open haard heb je altijd een rookkanaal, of wel schoorsteen, nodig. Hierdoor zit je vaak vast aan een bepaalde plek in het huis.

Veiligheid

Een ander groot verschil is de veiligheid tussen de twee soorten haarden. Een klassieke open haard heeft natuurlijk als voornaamste kenmerk dat deze echte vlammen realiseert. Deze vlammen zijn prachtig, maar komen ook met veiligheidsrisico’s. Zo brengt een open haard met echt vuur standaard brandgevaar met zich mee. Daarnaast is het niet de meest veilige optie voor kinderen en huisdieren.

Een elektrische open haard is daarentegen enorm veilig. De elektrische open haarden van De Sfeerhaard zijn voorzien van een aantal belangrijke veiligheidscertificaten. Daarnaast komt er überhaupt geen vuur vrij en bevinden de LED-vlammen zich achter glas. De elektrische open haarden met een verwarmingselement zijn daarbij beveiligd tegen oververhitting.

Warmte

Het assortiment van De Sfeerhaard bestaat uit drie modellen, waarvan één model over een verwarmingselement beschikt. Het model Vancouver is dan ook geschikt om een ruimte te verwarmen en beschikt over verschillende warmte standen. Met een klassieke open haard kun je veel meer warmte stoken. Dit kun je reguleren door zo nu en dan meer hout in de open haard te stoppen of het juist langer te laten smeulen. Een klassieke open haard zal meer warmte kunnen genereren dan een elektrische open haard. De warmte van een elektrische open haard is daarentegen makkelijker te reguleren.

Prijs

Het is lastig te bepalen welke van de twee soorten haarden goedkoper of juist duurder is. De prijs hangt van diverse factoren af. Zo kan het zijn dat je een huis koopt waar een goed werkende open haard aanwezig is. Hierdoor zullen de kosten relatief laag blijven en neerkomen op het hout en de onderhoudskosten. Wanneer je een klassieke open haard wilt plaatsen in bestaand of nieuw huis, dient er rekening gehouden te worden met het rookkanaal. Dit kan erg kostbaar zijn.

Een elektrische open haard heeft het voordeel dat de kosten, na de investering in het product, erg laag blijven. De elektrische haarden zijn erg duurzaam in gebruik en vragen daarmee weinig elektriciteit. Het stoken met hout is op langer termijn veel duurder dan elektriciteit. Daarnaast geven we bij De Sfeerhaard altijd een garantie van 5 jaar, waarmee we je garanderen jaren lang plezier te hebben van deze haard.

De eindconclusie

Of je nu de gezelligheid in huis haalt met een traditionele open haard, of dit doet door middel van een elektrische open haard, sfeer geven de haarden zeker. Ga je voor een veilige optie die op langer termijn wellicht goedkoper is, of kies je voor de warmte en authentieke uitstraling? De keuze is aan jou. Heb je nog vragen over de elektrische open haarden van De Sfeerhaard? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Stuur ons een appje!