DIY: Zelf een schouw maken voor jouw sfeerhaard!

Zelf schouw maken

Het is de woonwens van velen: een sfeerhaard met schouw in de woonkamer! Maar wat als jij geen woning hebt met ouderwetse elementen zoals een schouw, heb je dan pech? Nee hoor, je kunt namelijk zelf een schouw maken! Het vergt een stel handige handen (en misschien wat hulp), maar een schouw is met enige inzet goed zelf te maken! Wij helpen je graag met een stappenplan.

Zelf een sfeerhaard met schouw maken

Een moderne elektrische sfeerhaard past strak in een muur. Toch verkiezen veel mensen een schouw. Een schouw in combinatie met een elektrische sfeerhaard zorgt ervoor dat moderne en klassieke elementen gecombineerd worden!

Ben je van plan zelf een schouw te gaan maken? Plan jouw project van tevoren in, het heeft namelijk ook droogtijd nodig!

Wat heb je nodig voor het maken van de schouw?

Voordat je de schouw gaat bouwen, is het belangrijk dat je weet welke elektrische sfeerhaard je uiteindelijk gaat installeren en van welk formaat deze is. Bij de Sfeerhaard hebben we drie verschillende modellen met verschillende formaten. Bekijk deze elektrische haarden hier:

Of bekijk in één overzicht het complete assortiment van De Sfeerhaard.

Zelf schouw maken

Daarnaast heb je een aantal materialen nodig. De benodigdheden voor het maken van de schouw:

 • MDF-platen (12 mm)
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Decoupeerzaag
 • Balken
 • Waterpas
 • Boormachine

Belangrijk: Alle maten zijn natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte van de sfeerhaard die je kiest.

Daarnaast heb je verfspullen nodig, zoals:

 • MDF vuller
 • Grondverf
 • Lakverf
 • Kwast
 • Roller
 • Kit
 • Tape

Stappenplan: Zelf een schouw maken in 8 stappen

Stap 1: Meten is weten

Meet de oppervlakte van de ruimte waar je de schouw met de elektrische sfeerhaard gaat plaatsen. Maak hier een tekening van, zodat je weet hoeveel materiaal je nodig hebt.

Stap 2: Balken bevestigen

Nu ga je het skelet van de schouw in elkaar zetten: de basis. We beginnen met twee balken verticaal aan de muur te bevestigen, met pluggen voor de stevigheid. Tussen de balken moet genoeg ruimte zitten om de haard tussen te plaatsen. Wanneer deze twee balken vast zijn gemaakt, ga je op deze balken kleinere balkes vastzetten. Dit doe je horizontaal en haaks op de muur. Hiermee creëer je de diepte van de schouw. Let hier weer goed op de formaten van jouw elektrische haard, want die moet er natuurlijk mooi in passen.

Vervolgens maak je aan deze horizontale balkjes weer een lange, verticale balk vast. Je hebt nu twee wandjes gemaakt. Om dit tot een geheel te maken bevestig je tussen de twee voorste verticale balken weer horizontale balkjes. Let hier bij op de hoogte van de haard die je wilt plaatsen. Daar moet dan geen balk komen.

Stap 3: Platen op maat zagen voor de zijkanten

Het skelet is compleet voor de schouw, nu de platen nog. Zaag de MDF platen op maat en schroef ze op de balken aan de zijkant.

Stap 4: Platen op maat zagen voor de voorkant

Zaag de platen op maat voor de voorkant van jouw nieuwe schouw. Meet de afmetingen van de elektrische sfeerhaard op, zodat je dit vlak uit de plaat kunt zagen. Het is een heel precies werkje dat wat tijd en concentratie vergt, maar als de sfeerhaard hier straks perfect invalt, zie je dat het alle moeite waard is geweest!

Stap 5: Vullen!

Het maken van de ombouw van jouw schouw is klaar, het afwerken kan nu beginnen! Vul de gaatjes van de schroeven en de kieren met MDF-vuller.

Stap 6: Verven met grondlaag

Als de vulling na twee uur gedroogd is, kun je die plekken schuren en kan het verven beginnen. Gebruik als het nodig is meerdere lagen grondverf. Hierdoor heb je bij het aflakken straks maar een enkele laag nodig.

Stap 7: Aflakken

Is de grondverf droog? Nu kun je jouw schouw aflakken in de kleur naar jouw keuze!

Stap 8: Controle!

Is het maken van de schouw klaar en is deze goed gedroogd? Check jouw nieuwe schouw nog op kiertjes en vul deze eventueel met wat kit.

Het maken van de schouw is klaar!

Et voilà! Je hebt een gloednieuwe schouw! Monteer jouw nieuwe elektrische sfeerhaard erin en sluit hem eenvoudig aan op het dichtstbijzijnde stopcontact. Dat is nog eens een mooi, modern en sfeervol interieur!

Nog geen haard gevonden? Kies er hier een uit!

-25%
Uitverkocht
Original price was: €1.195.Current price is: €895. incl. btw
,-
-25%
Uitverkocht
Original price was: €825.Current price is: €619. incl. btw
,-
-10%
Original price was: €579.Current price is: €521. incl. btw
,-
-10%
Original price was: €699.Current price is: €629. incl. btw
,-
-10%
Original price was: €849.Current price is: €764. incl. btw
,-
-10%
Original price was: €999.Current price is: €899. incl. btw
,-
-10%
Original price was: €949.Current price is: €854. incl. btw
,-
-10%
Uitverkocht
Original price was: €799.Current price is: €719. incl. btw
,-
Stuur ons een appje!