Open haard vs. Elektrische sfeerhaard

sfeerhaard-vs-open-haard

Wie wint er in de strijd tussen open haard en elektrische sfeerhaard? We zetten de voordelen en nadelen van de open haard en elektrische sfeerhaard voor je op een rijtje: jij bepaalt wie er wint!

Open haard: voordelen en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een open haard? 

Voordelen open haard

 • Een open haard heeft een prachtig vlammenspel, is lekker warm, ruikt heerlijk, knettert gezellig en is dus zeer sfeervol. 
 • Open haarden zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen: er is altijd wel een stijl te vinden die perfect in jouw interieur past.
 • Met een open haard ben je niet afhankelijk van elektriciteit: ook bij stroomuitval kun je jouw woonkamer blijven verwarmen.

Nadelen open haard

 • Om de woonkamer te verwarmen met een open haard heb je een flinke stapel hout nodig. Er komt dus een hoop sjouwwerk bij kijken en bovendien kunnen de kosten in de wintermaanden behoorlijk oplopen.
 • In een open haard wordt hout verbrand, dus hierbij komt as en stof vrij. De haard moet daarom altijd goed onderhouden en schoongemaakt worden: een arbeidsintensief klusje!
 • Je huis moet altijd goed geventileerd worden, want anders worden de CO-waarden veel te hoog en dat is een slechte zaak.
 • Heb je een rookkanaal of schoorsteen? Dit is een vereiste voor een open haard. Als je dit niet hebt, heb je nog veel aan jouw woning te doen! De aanleg van een rookkanaal is niet gemakkelijk en zal flink in de kosten lopen.
 • Je moet goed opletten wat voor hout je gaat verbranden. Bij geïmpregneerd of geverfd hout dat wordt verbrand, komen namelijk zeer schadelijke stoffen vrij. Daarnaast moet je zorgen dat het hout goed droog is: vochtig hout geeft geen mooie vlammen.
 • Met een open haard neem je nog een veiligheidsrisico, doordat er brandgevaar kan ontstaan. Brandend hout en gloeiende kolen kunnen gevaarlijk zijn (al helemaal met kinderen in de buurt) en een schoorsteenbrand veroorzaken.

Elektrische sfeerhaard: voordelen en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische sfeerhaard

Voordelen elektrische sfeerhaard

 • Een elektrische sfeerhaard is superpraktisch. Je installeert hem gemakkelijk en bovendien vergt de elektrische sfeerhaard zeer weinig onderhoud. Voor een elektrische sfeerhaard heb je enkel een stevige wand en stopcontact nodig: bij een open haard komt veel meer kijken en moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van een rookkanaal.
 • De bediening is zeer gemakkelijk. Hier komt geen gesjouw met hout aan te pas: het is een kwestie van op het knopje drukken.
 • Een elektrische sfeerhaard is zeer veilig. Dit zijn geen echte vlammen, maar vlammen van LED-licht. Er is dus geen brandgevaar en het is geen probleem als de kinderen in de buurt van de elektrische sfeerhaard spelen.
 • Dankzij het gebruik van LED-verlichting is de elektrische sfeerhaard zeer energiezuinig. Dit scheelt op de energierekening en is bovendien goed voor het milieu. Al onze sfeerhaarden zijn voorzien van een A+-label.
 • Onze elektrische inzethaarden en wandhaarden zijn in het hele huis te bevestigen: hang jouw exemplaar in de woonkamer, slaapkamer, hal of keuken! Zolang er een stopcontact in de buurt is, is alles mogelijk.
 • Bovendien zijn onze haarden geschikt voor ieder interieur. Vancouver is beschikbaar met witte, zwarte of spiegellijst en de modellen Toronto en Montreal hebben een slanke grafietzwarte lijst die overal bijpast.
 • Bij De Sfeerhaard krijg je 5 jaar garantie op elk model sfeerhaard, hoe fijn is dat! Zo weet je zeker dat je lang plezier hebt van jouw elektrische sfeerhaard.

Nadelen elektrische sfeerhaard

 • Niet al onze sfeerhaarden geven warmte af. De sfeerhaarden die dit wel doen, zijn voorzien van warmte-elementen die kunnen opwarmen tot 28 graden. Dit is niet geschikt om een complete ruimte te verwarmen.
 • Onze elektrische sfeerhaarden komen qua looks zeer dicht in de buurt van de open haard, maar ze geven helaas niet die heerlijke houtgeur af.

Wie wint? Open haard of elektrische sfeerhaard?

Wie er heeft gewonnen is aan jou: het is maar net welke kwaliteiten jij zoekt in een haard! Vind jij een energiezuinige sfeerhaard met groot gebruiksgemak van belang? Dan wint onze elektrische sfeerhaard het! Vind jij het belangrijk dat een haard jouw hele huis kan verwarmen en gaat dit voor milieu- of gezondheidsoverwegingen? Dan wint de open haard het voor jou.

Elektrische sfeerhaard online bestellen

Ben jij overtuigd van ons rijtje voordelen bij de elektrische sfeerhaard? Bekijk onze mooie exemplaren dan in de haardenwebshop en bestel jouw nieuwe elektrische inzethaard of wandhaard gemakkelijk online!

Stuur ons een appje!